Barista – mistrz w parzeniu kawy. Kto może pracować w tym zawodzie?

Jeszcze do niedawna w świadomości ludzkiej nie istniał taki zawód jak barista.

Mało kto wiedział czym taki człowiek się trudni i czy taki fach może być dochodowy. Obecnie kultura kawy jest tak powszechna, że barista stał się zawodem budzącym podziw. Związany jest ze specjalnymi predyspozycjami,umiejętnościami a nawet ze sztuką. Sztuką parzenia kawy. Mechaniczny i prozaiczny odruch zalania wrzątkiem ziaren kawy – tak większość z nas codziennie wita poranek. W parzeniu kawy jednak chodzi o coś więcej. Znaczenie ma tu nie tylko kawa ale i temperatura wody, czajniczek do kawy i naczynie, z którego będziemy ją pić. Wie o tym barista. To stosunkowo nowa profesja, która jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów. Napić się kawy a napić się dobrej, wyjątkowej, aromatycznej kawy – to różnica. Barista, czyli kawiarz lub kawiarka, jest profesjonalistą, który na temat kawy ma kompleksową wiedzę. Wie jak należy kawę odpowiednio przechowywać oraz mielić kawę. Bez problemu rozróżnia gatunki kaw i potrafi wykonać różnego rodzaju napoje na bazie kawy. Do jego obowiązków należy również obsługa klienta i serwowanie kawy. W Polsce i na świecie odbywają się każdego roku

Mistrzostwa baristów.

Polacy z powodzeniem odnajdują się w tej dziedzinie na arenie międzynarodowej. Nigdy nie sięgnęli po najwyższy stopień podium ale zdarzało się, że byli w czołówce. To zajęcie niezwykle ciekawe, które ciągle się rozwija. Barista jest przyuczany do wykonywania oryginalnych trunków z kawy, których kompozycja może być oparta na własnej recepturze. Tworzenie takich napojów mają w sobie coś ze sztuki. Ich wygląd ma artystyczne znamiona. Ze względu na dobór składników może być kolorowy i wyglądać zupełnie inaczej niż tradycyjna kawa we filiżance. Ponadto wprawny barista będzie potrafił wykonać kreatywne wzory z mleka. To także przyciąga uwagę i wzbudza pozytywne wrażenia estetyczne. Barista potrafi tez dobrać odpowiednie naczynie do rodzaju kawy. Inaczej poda espresso niż late macchiato.

Barista do tworzenia kawy używa odpowiedniego, profesjonalnego sprzętu.

Specjalny ekspres lub czajniczek do kawy znajdują się na wyposażeniu szanującego się baristy. Mimo, iż baristę odróżnia się od barmana, zadaniem baristy będzie także komponowanie kawy z alkoholami, aby uzyskać oryginalny napój alkoholowy z kawowym aromatem. Aby zostać baristą należy przejść odpowiednie szkolenia, które wyposażą w niezbędną wiedzę do tworzenia idealnej kawy. Barista wzbogaca swój warsztat poprzez praktykę, eksperymentowanie i kreowanie kawy w różnych wymiarach. Sam poszerza swoje horyzonty zawodowe dokształcając się i udoskonalając. Przede wszystkim mus to być człowiek z pasją, który w swojej profesji widzi sens. Dzięki fachowości baristy można skosztować idealnie zaparzonej kawy o wyjątkowym smaku i aromacie. Dobre kawiarnie stawiają na dobrych baristów, którzy swoimi umiejętnościami przyciągają konsumentów serwując im kawową rozkosz dla podniebienia.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked