Tiramisu – włoski specjał, który podbił serca nie tylko Włochów.

Tiramisu od jakiegoś czasu zachwyca gusta nawet najbardziej wybornych smakoszy. Chociaż należy do Włochów, Polacy także zajadają się nim przy każdej możliwej okazji.

Co takiego kryje się w tym deserze, że zyskał uznanie społeczne?

Włochom zawdzięczamy nie tylko ukochaną pizzę, która skradła nasze serca i na stale wpisała się w życie towarzyskie. Włosi słyną także z mocnej kawy i smacznych, słodkich deserów. Ich narodowym dobrem okazał się deser tiramisu, który przekroczył granicę słonecznej Italii i podbił serca innych narodów. W Polsce jest serwowany w różnorodny sposób. Smakiem tiramisu mogą pochwalić się także inne wyroby, jak chociażby lody. Tradycyjne, włoskie tiramisu, jak wynika z nazwy, ma być specjałem, który poprawia nastrój. Słodycze często są traktowane w takiej kategorii, jako polepszacz samopoczucia. Włosi chwalą się swoim deserem uznając, iż jest znakomitym sposobem, by poprawić sobie humor. Są na tyle zachwyceni swoim słodkim wynalazkiem, iż postanowili zastrzec, iż tiramisu jest włoskim wymysłem i tak ma być postrzegane. Tradycyjne włoskie tiramisu jest stworzone na bazie biszkoptów nasączonych espresso, polanych warstwą kremu powstałego z żółtek, serka mascarpone oraz cukru. Wierzch deseru posypuje się startą gorzką czekoladą. Taka receptura odkąd zawojowała Włochy w latach sześćdziesiątych, uległa wielu modyfikacjom. W Polsce spotykamy się często z przepisem wzbogaconym o likier Amaretto. Jako posypkę można zastosować kakao.

Popularna jest również wersja z owocami.

Idealnie skomponowały się z tiramisu maliny. Wpływa to na smak deseru. Okazuje się, że pozytywnie. Tiramisu jest serwowane jak ciasto na dużej blaszce lub naczyniu. Wówczas kroi się je na kawałki, prostokąciki lub kwadraciki. Można też podać tiramisu w oddzielnych pucharkach. Do tego deseru pasuje mocna kawa, espresso, która idealnie komponuje się ze słodkim smakiem deseru. Tiramisu najlepiej smakuje mocno schłodzone. Tiramisu jest serwowane w prawie każdej kawiarni. Lecz wcale nie musimy szukać go w karcie, gdyż okazuje się, że łatwo i szybko można wykonać ten przysmak samodzielnie. Przygotowanie wcale nie jest trudne, ani czasochłonne. Nasączone kawą lub likierem biszkopty układamy w wybranym przez nas naczyniu. Na taką warstwę wykładamy krem uzyskany z mascarpone, jajek oraz cukru. Jako posypkę używamy startą czekoladę lub kakao. Ważne jest tylko, aby przed podaniem trzymać kilka godzin w lodówce. Niektórzy przygotowują deser dzień wcześniej, który spędza przed podaniem całą noc w lodówce. To doskonały pomysł na słoneczne, upalne, letnie dni. Może się okazać, że zostaliśmy autorami sukcesu, który podbije podniebienia naszych gości. Do tego jeszcze dzbanek do parzenia kawy, gorące espresso oraz pucharek deseru tiramisu. Naprawdę możemy uraczyć nawet najbardziej wybornych łasuchów. Tiramisu można ciągle urozmaicać. Kolejne dodatki mogą okazać się ciekawym pomysłem na kolejną odsłonę tego wspaniałego deseru. Kreatywność w kuchni zawsze pozwala osiągnąć coś nowego, odkrywać coś, co jeszcze nieznane. Z tiramisu też tak można. A wszystkie eksperymenty należą raczej do udanych.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked